Εμείς μιλάμε με έργα. Ο λόγος μας μετράει!

Συνέντευξη του Δημάρχου Αρταίων στην εφημερίδα ΜΑΧΗΤΗΣ



Κύριε Δήμαρχε, βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τις κάλπες. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους ψηφοφόρους;

Έφθασε ο καιρός για να αποφασίσουν οι Αρτινοί τι θέλουν για την πόλης τους, τους ίδιους και τα παιδιά τους. Θέλουν έναν σίγουρο και ασφαλή δρόμο ανάπτυξης που έχει χαράξει ο συνδυασμός μας για την Άρτα; Ή θα επιλέξουν δοκιμασμένες και αποτυχημένες συνταγές που διοίκησαν το Δήμο πρόσφατα και οι ίδιοι πολίτες με την ψήφο τους, τους έδωσαν την θέση της αντιπολίτευσης ή κομματικούς …σωτήρες χωρίς να όραμα, κατάρτιση και συγκεκριμένες προτάσεις ή εκείνους που ελπίζουν να εξαργυρώσουν τη συμμετοχή τους στα κοινά με μια καρέκλα αντιδημάρχου;

Εμείς είμαστε ο μοναδικός συνδυασμός που και ξέρει και θέλει και μπορεί να πάει την Άρτα ψηλά. Και το βασικότερο, δεσμεύεται και ο, τι λέει το κάνει πράξη, όπως αποδείξαμε στην τρέχουσα θητεία όταν και υλοποιήσαμε πάνω από το 95% των δεσμεύσεών μας.

Είμαστε εμείς που βάλαμε την Άρτα σε ράγες ανάπτυξης, εμείς είμαστε εκείνοι που ξέρουμε πώς θα συνεχίσει να είναι πάνω σε αυτές τις ράγες η περιοχή μας.

Στις εκλογές της Κυριακής, λοιπόν, οι συμπολίτες έχουν το παραπάνω δίλημμα. Είμαι πεπεισμένος ότι η Άρτα έχει ανάγκη από ανθρώπους με όραμα, σχέδιο και όρεξη για δουλειά,  που έχουν δοκιμαστεί στο στίβο της διοίκησης. Σε αυτά τα πέντε χρόνια δείξαμε στους Αρτινούς ότι αυτό που είχαμε πει το 2014, ότι εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την Άρτα ισχύει. Πλέον, η Άρτα αλλάζει. Και είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας!

 

Πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας του Δήμου, σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η καθημερινότητα στο Δήμο Αρταίων;

Η καθημερινότητα αποτελεί τον έναν εκ των βασικών πυλώνων εργασίας μας στο Δήμο Αρταίων, μαζί με τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και την κοινωνική πολιτική. Αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας. Ένα στοίχημα στο οποίο καλούμαστε καθημερινά να απαντήσουμε, πάντα σε συνεργασία με τους συμπολίτες μας, οι οποίοι αποτελούν πολύτιμους συνεργάτες μας.

Μέσα στα 5 χρόνια θητείας μας έχουμε κάνει εκατοντάδες παρεμβάσεις, που αγγίζουν τα 22 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 10 εκ. ευρώ αφορούν σε έργα που έχουν ολοκληρωθεί, ενώ σε εξέλιξη είναι έργα άνω των 12 εκ. ευρώ. Πρόκειται για έργα πάρα πολύ σημαντικά, αφού διευκολύνουν την καθημερινότητα των δημοτών, επιλύουν ανάγκες και ικανοποιούν αιτήματα. Και όλα αυτά, τη στιγμή που και οι πόροι είναι διαρκώς μειούμενοι (έως και 70% από το κράτος στα χρόνια της κρίσης), αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό μας έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων. Προφανώς δεν έγιναν όλα τέλεια, για αυτό και ζητάμε μια ακόμη θητεία ώστε να ολοκληρώσουμε όλα όσα ξεκινήσαμε και δεν έχουν ακόμη φανεί.

 

 

Σε ποιους τομείς της καθημερινότητας εστιάσατε περισσότερο;

Σε όλους! Όλοι οι τομείς είναι το ίδιο σημαντικοί, είτε πρόκειται για το κέντρο της Άρτας, είτε πρόκειται για κάθε τοπική κοινότητα του Δήμου μας. Βλέπουμε ξεχωριστά κάθε περιοχή, γιατί και οι ανάγκες της είναι ξεχωριστές. Σε συνεργασία με τους συμπολίτες, αλλά και τους τοπικούς Προέδρους έχουμε προβεί σε τεχνικές παρεμβάσεις (ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, κατασκευή τοιχίων, αποκαταστάσεις πλατειών, σημάτων οδικής κυκλοφορίας κ.α.) σε όλο το εύρος του Δήμου.

Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι έχουμε προχωρήσει σε ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις άνω των 8 εκ. ευρώ, αναπλάσεις και κατασκευή πεζοδρομίων 4.5 εκ. ευρώ, παρεμβάσεις για τη βελτίωση της σήμανσης και της οδικής ασφάλειας και κυκλοφορίας 600 χιλ. ευρώ, τοποθέτηση και επισκευή άνω των 400 παγκακιών σε όλο το Δήμο, αντικατάσταση 300 φωτιστικών στην Περιφερειακή Οδό με φωτιστικά τύπου Led, καθώς και επέκταση με 560 νέα φωτιστικά και καθημερινή συντήρηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με προϋπολογισμό 850 χιλ. ευρώ.

Παράλληλα, έχουμε προβεί και συνεχίζουμε να κατασκευάζουμε και να ανακαινίζουμε 41 παιδικές χαρές με πιστοποίηση ασφαλείας (προϋπολογισμό 1,1 εκ. ευρώ),. Φυσικά πρέπει να αναφέρω την απομάκρυνση μετά από 20 χρόνια των στεγάστρων από τις πλατείες της Άρτας, τις καθημερινές αποκαταστάσεις φθορών δρόμων, τους καθαρισμού βλάστησης με το νέο τρακτέρ του Δήμου, τις διαγραμμίσεις και τον καθορισμό θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ, μοτοσικλέτες, βραχείας στάθμευσης κ.α.

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο ένας τομέας. Πολύ σημαντική δουλειά έχει γίνει στο Πράσινο, στην Καθαριότητα, στις υποδομές για τα Σχολεία και στον Αθλητισμό και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συνεργάτες μου που ανέλαβαν αυτές τις καίριες θέσεις, αλλά και στους εργαζόμενους του Δήμου Αρταίων που δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό.

 

Η Άρτα είναι μια καθαρή πόλη;

Φυσικά και είναι. Αρκεί να βγει κάποιος σε άλλες πόλεις της χώρας για να το διαπιστώσει. Τα συνεργεία του Δήμου μας δουλεύουν διαρκώς για να εξασφαλίσουν αυτό ακριβώς που με ρωτάτε. Παράλληλα, ως Δημοτική Αρχή έχουμε δουλέψει στοχευμένα πάνω στο κομμάτι αυτό και συνεχίζουμε, φυσικά, να εργαζόμαστε.

Έχουμε τοποθετήσει σχεδόν 400 καινούριους κάδους απορριμμάτων και 15 βυθιζόμενους, όπως και κάδους ανακύκλωσης γυαλιού, ενώ έχουμε διανείμει (με δημόσια κλήρωση) 75 κάδους οικιακής κομποστοποίησης. Επιπλέον, πλένουμε σε τακτική βάση τους κάδους, καθώς και τα κεντρικά πεζοδρόμια της πόλης, ενώ για την βελτίωση της διέλευσης των πεζών έχουμε απομακρύνει κλειστά περίπτερα.

Στο Πράσινο έχουμε προβεί σε κοπή επικίνδυνων υψίκορμων δέντρων με τακτική εργολαβία κάθε έτος, ενώ καθημερινή είναι η συντήρηση και η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και οι φυτεύσεις δέντρων, θάμνων και καλλωπιστικών φυτών. Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στον καθαρισμό των οικοπέδων εντος του αστικού ιστού για την πρόληψη πυρκαγιών κατά τους θερινούς μήνες και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ενώ κάθε χρόνο προβαίνουμε στην τακτική συντήρηση και στον καθαρισμό του Παραποτάμιου Πάρκου.

Δεν σταματούμε εδώ, φυσικά, καθώς για τη νέα θητεία προγραμματίζουμε ακόμη περισσότερες και εντονότερες παρεμβάσεις σε όλη την Άρτα. Παράλληλα, πρόκειται να ολοκληρώσουμε την κατασκευή του Πράσινου Σημείου και να δημιουργήσουμε «πράσινες γωνιές» σε όλο το Δήμο, με την παράλληλη ώθηση για αύξηση της ανακύκλωσης.

Αυτό που έχει σημασία να πούμε είναι ότι δεν πρόκειται να κάνουμε καμία αύξηση των δημοτικών τελών, παρά το γεγονός ότι αυξάνεται το κόστος για τη μεταφορά των απορριμμάτων, μετά τη δημιουργία του νέου εργοστασίου στα Γιάννενα. Δεν πρόκειται να κάνουμε αύξηση δημοτικών τελών γιατί απλούστατα έχουμε νοικοκυρέψει το Δήμο και έχουμε εξασφαλίσει από την αλλαγή ενεργοβόρων λαμπτήρων σε λαμπτήρες led και την μεταφορά δομών από νοικιασμένα κτίρια σε ιδιόκτητα, ένα ποσό άνω των 700.000€, που μας επιτρέπει να πούμε ότι ναι, δεν θα κάνουμε αύξηση δημοτικών τελών.

 

Πολλές φορές έχετε υπογραμμίσει σε δημόσιες ομιλίες σας για τις επενδύσεις στα σχολεία. Έχετε αναφέρει πως έχετε κάνει παρεμβάσεις άνω του 1,5 εκ. ευρώ για τη συντήρησή τους…

Είναι πάγια πεποίθηση δική μου, αλλά και των συνεργατών μου, ότι εκεί που τα παιδιά μας περνούν τη μισή και πλέον ημέρα τους δεν μπορούμε να μην κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν μια άνετη και ασφαλή παραμονή τους. Έτσι, από την πρώτη στιγμή δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια και στην υγιεινή όλων των σχολείων. Κάναμε παρεμβάσεις που δεν είχαν γίνει για χρόνια και, όπως είπατε, οι παρεμβάσεις αυτές όντως έχουν ανέλθει σε ένα ποσό άνω του 1.5 εκ. ευρώ.

Επενδύουμε στην εκπαίδευση με πράξεις και αυτό αφορά όλων των ειδών τις υποδομές. Ενδεικτικά σας αναφέρω, ότι εκσυγχρονίσαμε όλα τα εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών σε Γυμνάσια και Λύκεια, τοποθετώντας πάνω από 100 ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε να γίνεται το μάθημα της πληροφορικής όπως πρέπει να γίνεται και όχι σε… μαυροπίνακες ή σε υπολογιστές 20ετίες όπως γινόταν σε κάποια σχολεία.

Παράλληλα, κατασκευάσαμε μουσικά εργαστήρια για τις ανάγκες του Μουσικού Σχολείου Άρτας (και φυσικά δεν μπορώ να μην αναφέρω την ολοκλήρωση νέων σχολικών συγκροτημάτων (7ο Δ.Σ., 7ο Νηπιαγωγείο και Παιδικός Σταθμός Χαλκιάδων), αλλά και το γεγονός ότι επί θητείας μας εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και ξεκινήσαμε την κατασκευή του Ειδικού Σχολείου Άρτας (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο) προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ.

Για την επόμενη θητεία συνεχίζουμε να διεκδικούμε ένα πολύ δυνατό Πανεπιστημιακό φορέα στην περιοχή μας με την ενδυνάμωση όλων των τμημάτων του. Παράλληλα, θα ολοκληρώσουμε την κατασκευή του Ειδικού Σχολείου στο Γλυκόριζο, ενώ σχεδιάζουμε να προβούμε στην ενεργειακή αναβάθμιση των ενεργοβόρων σχολικών μονάδων με πόρους του ΕΣΠΑ, στη δημιουργία δύο νέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών σε Χαλκιάδες και Καμπή, στην εξεύρεση χρηματοδότησης για την κατασκευή 4 νέων νηπιαγωγείων σε Καμπή, Αγίους Αναργύρους, Καλαμιά και Γραμμενίτσα, στην προμήθεια λυόμενων αιθουσών διδασκαλίας για το Μουσικό Σχολείο Άρτας και το 5ο Γυμνάσιο.

Τέλος, σε ο, τι αφορά αυτά τα δύο σχολεία, στοχεύουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για την απόκτηση από το Υπουργείο Οικονομικών του χώρου δίπλα στα δικαστήρια της Άρτας, ο οποίος έχει επιλεγεί για την μόνιμη στέγαση του σχολείου, ενώ θα διεκδικήσουμε τμήμα του οικοπέδου στο στρατόπεδο Παπακώστα για τη μεταστέγαση του 5ου Γυμνασίου Άρτας.

Στον Αθλητισμό ποιες παρεμβάσεις είναι εκείνες που κάνατε και θα ξεχωρίζατε;

Και ο αθλητισμός, όπως και η Παιδεία, αποτελούν ένα ευρύτερο τομέα δράσεων που εντάσσονται στην καθημερινότητα, καθώς θεωρούμε ότι μέσα από τον αθλητισμό μπορεί να βελτιωθεί η καθημερινότητα των συμπολιτών.  Μέσα σε πέντε χρόνια κάναμε πολλά και προγραμματίσαμε ακόμη περισσότερα.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώσαμε και θέσαμε σε λειτουργία το νέο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Αρταίων, το Κλειστό Τ9 στους Κωστακιούς Άρτας και εκεί φιλοξενήσαμε τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος Γυναικών στο Χάντμπολ. Επιπλέον, συντηρούμε κάθε χρόνο πάνω από 20 γήπεδα ποδοσφαίρου με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ κατ’ έτος, ενώ κάναμε ανακατασκευή των γηπέδων τένις επί της Περιφερειακής Οδού με προϋπολογισμό 70.000€. 

Παράλληλα, ολοκληρώσαμε τη μελέτη και την υποβάλλουμε για χρηματοδότηση για την ανακατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου Κεραματών. Συνεχίζουμε με την αντικατάσταση στέγης, την εγκατάσταση φωτισμού και τις εργασίες συντήρησης του αθλητικού κέντρου Άρτας, ενώ ανακαινίσαμε το χλοοτάπητα στο Δημοτικό Στάδιο και στο γήπεδο των Κωστακιών και πετύχαμε την ένταξη στο ΕΣΠΑ για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, έτσι ώστε να λειτουργεί όλο το χρόνο.

Επιπλέον, ανακατασκευάσαμε την πίστα μοτοκρός στη Γραμμενίτσα και ήδη κάναμε εκεί την πρώτη εκδήλωση, ενώ προχωρούμε στην ίδρυση δημοτικού Σκοπευτηρίου στην περιοχή της Γραμμενίτσας.

Παράλληλα, έχουμε προβεί στη επίστρωση αύλειων αθλητικών χώρων σε σχολεία της πόλης, έχουμε φτιάξει νέα γήπεδα τένις στο Κλειστό Γυμναστήριο Τ9 στους Κωστακιούς, ενώ έχουμε ανακαινίσει την αίθουσα της Ενόργανης Γυμναστικής δίπλα στο Δημοτικό Στάδιο, έχουμε ανακαινίσει το Κλειστό Γυμναστήριο στην Ανέζα και έχουμε τοποθετήσει νέο χλοοτάπητα σε γήπεδα (πχ Καλογερικό, Ανέζα κτλ…)

Ένα ακόμη σημαντικό έργο που ολοκληρώσαμε ήταν η κατασκευή υπαίθριων γυμναστηρίων σε τρία σημεία της πόλης, στο Παραποτάμιο, στην Άνω Πόλη (περιοχή Ταξιαρχών) και στο Δημοτικό Στάδιο. Τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται ανάρπαστα από τους συμπολίτες μας και έχουν δικαιώσει απόλυτα την επιλογή μας να τα εγκαταστήσουμε. Επιπλέον, έχουμε δώσει έμφαση στο σκάκι, με τη διοργάνωση μαθητικών πρωταθλημάτων, όπως έγινε πρόσφατα με το Μαθητικό πρωτάθλημα Ηπείρου –Ιονίων νήσων που διοργανώθηκε στην Άρτα.

Κλείνοντας, ανταποκριθήκαμε σε ένα πάγιο αίτημα των αθλητών της ενόργανης και ανακατασκευάσαμε την αίθουσα η οποία πλέον πληροί όλες τις προδιαγραφές για να γίνονται σωστά οι προπονήσεις. Έχει μπει θέρμανση, έχουμε δώσει λύση με την υγρασία, έχουν τοποθετηθεί λαμπτήρες και νέα κουφώματα αλουμινίου ενεργειακού τύπου. Πρόκειται για παρεμβάσεις περίπου 50.000 ευρώ. 

Τέλος, αναδεικνύουμε τον αθλητισμό με την δημιουργία πολλών αθλητικών εκδηλώσεων, όπως ο Δρόμος του Γιοφυριού, η διοργάνωση μαζί με τον Σύλλογο Δρομέων του Νυκτερινού αγώνα δρόμου κάθε Ιούνιο και την αναβάθμιση άλλων, όπως ο Διάπλους του Αμβρακικού, που πλέον περιλαμβάνει και τρίαθλο.

Και δεν σταματάμε εδώ! Για τη νέα θητεία προγραμματίζουμε την ανάπλαση των παραποτάμιων περιοχών, με τη δημιουργία αθλητικού πάρκου στη θέση που σήμερα βρίσκεται το αμαξοστάσιο. Το πάρκο θα περιλαμβάνει γήπεδα ποδοσφαίρου, τένις, μπάσκετ, βόλει, πίστα skateboard και πίστα ποδηλάτου.

Επιπλέον ολοκληρώνεται άμεσα και ο περιβάλλον χώρος του Κλειστού Γυμναστηρίου Τ9 στους Κωστακιούς, ολοκληρώνονται οι μελέτες και εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση για την κατασκευή του Δημοτικού Σκοπευτηρίου, διαμορφώνεται η πίστα αναρρίχησης στο αθλητικό κέντρο Άρτας, προχωράμε στην ανάπλαση του παραποτάμιου αθλητικού χώρου στον Κάρδαμο Σκούπας, τοποθετούμε συνθετικό χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου Κεραματών (ΕΠΣ), δημιουργούμε 5 νέα υπαίθρια γυμναστήρια στους Κωστακιούς και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και κατασκευάζουμε γήπεδο 5Χ5 και γήπεδο τένις στη Ροδαυγή.

 

Ποια είναι η πρώτη δουλειά που θα κάνετε εάν μετά τις εκλογές είστε και πάλι Δήμαρχος;

Θα συνεχίσω δυναμικά, με πάθος και διάθεση για την Άρτα και τους συμπολίτες μου. Το έργο που έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Τόσο στον δημόσιο απολογισμό μας στα μέσα Φλεβάρη, όσο και σε όλες τις ευκαιρίες που είχαμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έχουμε δείξει το έργο αυτό και προσπαθούμε να κάνουμε κοινωνό του τον κόσμο της Άρτας.

Αυτό το έργο και αυτός ο σχεδιασμός που έχουμε για την Άρτα είναι που διακυβεύονται σε αυτές τις εκλογές. Η επόμενη θητεία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και δεν υπάρχει χώρος για πειραματισμούς ή πισωγυρίσματα. Εμείς εγγυόμαστε ότι από την επομένη κιόλας των εκλογών θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που έχουμε μέχρι σήμερα χαράξει. Στο δρόμο της ευθύνης και της δημιουργίας. Στο δρόμο που μας κάνει να είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας!